Asa nu draga PR (PR=Probably Retarded)

O prietena care lucreaza de ceva vreme in jurnalism a primit un mail de la un PR dupa ce a participat la un eveniment. Nimic surprinzator, asa se face. Minunea e ca mailul continea urmatoarea imputare foarte amabil formulata:

„Ti-am trimis comunicatul de presa. Am rugamintea sa-l publici asa cum este, fara nicio modificare. ”

Cum sunt invatacea in domeniu, m-a intrebat ce sa ii raspunda. I-am facut urmatoarea sugestie:

” Draga PR,
Iti multumesc ca iti faci meseria cu atat devotament si ai dus la bun sfarsit redactarea unui comunicat de presa.

Din fericire pentru mine, printre atributiile mele se numara  editarea si completarea informatiilor din  comunicatele trimise de PRisti voinici ca tine. Asa ca permite-mi sa ignor recomandarea ta si sa sciu ceea ce imi cere fisa postului. Un articol, nu o apasarea alternativa a butoanelor copy-paste.

O zi buna si nu uita: informatiile importante in lead! ”

Pentru ca cea mai mare satisfactie o am cand pot sa zambesc in fata unor greseli care iau bani nemeritati in fiecare luna.

Anunțuri

6 Responses to “Asa nu draga PR (PR=Probably Retarded)”

 1. Cum adica invatacea? Presupun ca ai vrut sa spui invatacel?

  Sper din tot sufletul ca nu esti studenta la comunicare si relatii publice, pentru ca vei ingrosa randul acestui tip de PR-isti criticati de tine (ca o completare, PR=relatii publice; sa numesti specialistul in relatii publice drept PR este una dintre cele mai mari greseli de exprimare).

  Nu in ultimul rand, mesajul pe care i l-ai sugerat jurnalistei, nu este cel mai potrivit pentru ca genereaza conflicte, iar un PR-ist trebuie sa fie mediator de conflicte, nu sa le genereze si nici pe un jurnalist nu il ajuta in cariera.

  Stiu ca e mai usor sa vezi paiul din ochiul altuia, dar hai sa ne ocupam mai intai de „barnele” noastre.

  • Eu cred ca tocmai incrancenarea de a vedea lucrurile atat de serioase si formale duce la neintelegeri si lupte de orgolii. Cand ironia si umorul ti se par „greseli” cred ca iti dai seama ca e momentul sa te relaxezi putin.

 2. PR-ul este, in sine, un domeniu serios si formal. Faptul ca este tratat cu atata lipsa de seriozitate i-a creat imaginea negativa de care „se bucura” astazi. Ironia si umorul trebuie sa fie suficient de fine incat sa nu jigneasca pe nimeni si nici sa nu starneasca eventuale conflicte. Linia intre ironie si jignire este extrem de sensibila, iar ca profesionist in relatii publice nu-ti poti permite luxul de a o incalca.

  De relaxare, ce sa zic… Probabil ca exista oriunde, insa nu in PR (nu vei fi relaxata nici noaptea in somn, crede-ma), iar daca ai pornit cu gandul ca este o meserie relaxanta, te sfatuiesc sa renunti inainte de a incepe, pentru a evita surprizele.

 3. erata: linia dintre ironie si jignire

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: